Apusenii, o zona de un pitoresc deosebit, de o bogatie fara seaman, zona care din pacate de-a lungul timpului a fost intens exploatata si care pare sa nu scape nici acum de acest blestem.
Pietre funerare descoperite la Rosia Montana din perioada ocupatiei romane
Exploatatia aurifera Alburnus Maior ia fiinta in timpul imparatului roman Traian, dar aurul se exploata aici cu mult timp inainte de sosirea cuceritorilor. De aici spre Roma plecau anual peste 4000 kg de aur. In acest scop zona a fost colonizata cu mineri iliri adusi din Dalmatia. Exploatarea a functionat cateva decenii, apoi fiind abandonata.
Taul Brazi, Rosia Montana
Ghetarul de la Scarisoara
De pe valea Ariesului Mare, din comuna Garda de Sus, incepe drumul spre ghetar.
Pestera este mentionata pentru prima oara in 1847, primele informatii sti
intifice apar in anii 1861 si 1863. In 1927 Emil Racovita cerceteaza formatiunile de gheata. Pestera Ghetarul de la Scarisoara face parte din sistemul carstic Ghetar - Ocoale - Dobresti, fiind formata in calcare de varsta Jurasic superior.
Cetatile Ponorului
Cetatile Ponorului sunt situate pe platoul carstic Padis, la o altitudine de 950 m. Pestera Cetatile Ponorului are o lungime de cca 2 km, in care raul subterat curge forman o succseiune de cascade, lacuri si valtori. In pestera dupa ce trecem de cele e doline ne intalnim cu apa care dispare in Poiana Ponor.
Parcurgerea completa a pesterii necesita echipament profesional si o experienta pe masura.
Pestera Coiba Mare
Pestera Coiba Mare este situata in judetul Alba, in satul Casa de Piatra. Pestera Coiba Mare are portalul cu cea mai mare deschidere din tara (74 m latime), in timp ce Cetatile Ponorului au cea mai mare inaltime (150 m).
Ghetarul Focul Viu
Pestera Vadul Crisului
Pestera Magura
Brandusa de toamna
Spanzul
UFO sunset
Trimite aceasta postare prietenilor tai!
2 comentarii:
Uias! Ce faine sunt pesterile!
Ai fost pe ghetar la Scarisoara?
Frumoase sunt, am fost si la Scarisoara intr-o scurta incursiune prin Apuseni
Post a Comment