Sunday, 6 November 2011

Caprioara plaiurilor mioritice

Dimineata devreme la fotografiat, in cautare de caprioare...

Am intalnit cateva, unele mai timide, altele mai curioase, iesite la marginea padurii sa pasca. M-a bucurat mult faptul ca in doar 3-4 ore de "alergat", dar in mai multe zile am reusit sa fac cateva fotografii frumoase; doar frumoase si asta pentru ca nu am avut o lumina suficient de buna.

Am folosit un aparat Pentax K200, iar obiectivul un 70-300 mm de la Sigma. Majoritatea fotografiilor au fost facute cu 300, lumina a fost slaba si in ISO n-am urcat mai mult de 400, ceea ce e cam mult pentru aparatul meu, am avut un timp de expunere destul de mic, cam 1/80 - 1/160.
In conditiile astea am obtinut, cred, o calitate destul de buna a imaginii.

Capriorul Capreolus capreolus Romanian Wildlife, Un jeune bouc
Ça se dit comment en francais? Un jeune bouc, chevreuil, je crois.

Capriorul Capreolus capreolus

Chiar daca nu avem zone cu o densitate foarte mare de animale salbatice, cum ar fi Insula Anticosti din Canada unde pe o suprafata de aproape 8000 km  patrati traiesc cca. 150.000 de cerbi si ciute, totusi in Romania caprioarele sunt foarte multe, raspandite pe intreg teritoriul tarii, fiind poate cele mai numeroase dintre animalele care traiesc in salbaticie.

Caprioara Romanian Wildlife
La fotograf de dimineata

Caprioara Romanian Wildlife
Gingasa caprioara

Caprioara Romanian Wildlife

Caprioara Romanian Wildlife

In poza de mai jos am surprins o caprioara impreuna cu puiul, care era surprinzator de mic, tinand cont ca in 3 saptamani vine 1 decembrie. Sa speram ca va trece cu bine peste iarna.

Caprioara cu puiul

Caprioara cu puiul

Caprioara cu puiul Romanian Wildlife
O alta caprioara cu puiul inca neintarcat, dar ceva mai mare

Caprioara cu puiul Romanian Wildlife

O data cu apropierea iernii caprioarele se aduna in turme si adesea parasesc padurile pentru a se hrani, coborand pe pajistile mai joase sau chiar pe terenurile agricole.
Acest fapt le da vanatorilor un motiv in plus pentru a le impusca, motivatia lor fiind ca numarul animalelor salbatice trebuie controlat, aduc pagube culturilor agricole etc etc.

Si acum vine intrebarea: cand nu era omul pe Pamant cine mai controla toate cele?

Turma de capre

Turma de capre
Les animaux les plus rapides du monde. Oui, c'est vrai!

Turma de capre

Ca un P.S.

In Romania noastra fata de multe tari din lume si din civilizata noastra Europa exista o flora si o fauna foarte bogate si asta o zic in primul rand datorita experientei mele si a ceea ce am vazut pana acum, nu numai dupa felurite carti sau statistici.
Perioada comunista a trecut si o data cu ea si puternica industrie, care desi a creat in acea perioada o economie puternica, a poluat extrem de mult. Dar, probleme avem, au aparut altele, defrisari excesive, stricarea si oarecum invadarea zoneleor salbatice si neumblate, s-au facut drumuri asfaltate si forestiere in zone care ar fi trebuit conservate, se fac statiuni in parcuri sau rezervatii nationale etc. Foarte grav este si faptul ca azi nu se mai planteaza nimic si putem vedea munti intregi rasi, toata padurea taiata.

Ideal ar fi sa vedem ce masuri trebuiesc luate si sa actionam!
Trimite aceasta postare prietenilor tai!


Alte articole asemanatoare:2 comentarii:

Unknown said...


When I originally commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Bless you! gmail sign in

Unknown said...


Thanks for finally talking about > %blog_title% < Loved it! aol.com mail login